2019 VILLA V Sancta Maria




Deze woning is bijna energieneutraal

DONALD OSBORNE ARCHITECTURE    NIEUWS    BUREAU    PROJECTEN

DOA

In Villa V in het deel ‘de tuinen’ van de wijk Sancta Maria te Noordwijk begint het ontwerp met het optimaal gebruiken van het perceel waarop het staat. Door de woning de hoek van het perceel in te drukken ontstaat er de ruimte aan de andere kant van het perceel. De woning, de glazen wanden zijn diagonaal richting dit tuindeel georienteerd. Alsmede dat de tuin hierdoor op het zuidwesten komt te liggen.

De woonvertrekken en terrassen liggen iets verhoogd t.o.v. de tuin zodat het zicht op de tuin optimaal is. De woning en buitenruimte rondom het huis is als een geheel open vloerplan ontworpen. Niet alleen de keuken, eetkamer, zitkamer en kantoor vertrekken staan in open verbinding, maar ook van binnen naar buiten zijn de routes naar terrassen, tuin, sauna, buitendouche en zwemvijver feilloos geintegreerd. Door op verschillende plaatsen het hoofd- en de bijgebouwen (garage/ sauna jaccuzie gebouw) uit elkaar te trekken en daar tussen de terrassen te maken, gevels door te trekken en er 1 geheel van te maken lopen de ruimtes letterlijk van binnen naar buiten door en beleef je zowel de binnenruimte als buitenruimte als een geheel.


Op de verdieping is de woning in twee kanten verdeeld met daartussen een gallerie. Via de gallerie (met een zee aan licht via het enorme daklicht!) loop je of de hoofdslaapkamer met kleed- en badkamer in, of aan de andere kant van de gallerie naar (kids/logies) twee slaapkamers met badkamer en wasruimte. Alle badkamers zijn voorzien van te openen glazen daklichten boven de douches waardoor je onder de douche kan genieten van de ochtend geluiden (vogels) en natuurlijk daklicht.

Door middel van houten lamellen gevelconstructie is de privacy en hoeveelheid zonlicht op subtiele wijze in deze woning geoptimaliseerd.


De woning is ‘all-electric’, en bijna energie neutraal en is via de vloeren voorzien van aardwarmte en koeling. De gevel is voorzien van ongeschilderde thermisch gemodificeerd houten gevelbekleding (platowood).