2019 VILLA IV Sancta Maria

Genomineerd voor Rijnlandse Architectuur Prijs 2019.

Voor meer informatie zie www.rapleiden.nl




DONALD OSBORNE ARCHITECTURE    NIEUWS    BUREAU    PROJECTEN

DOA

Bel - Etage



Souterrain



terras



terras



terras



entree



Op de rug van een oud duin in Noordwijk is eind jaren ’20 de instelling Sancta Maria gevestigd, inmiddels landgoed Sancta Maria.

Langs de noordrand vormt de Langevelderlaan de begrenzing van het landgoed en de overgang naar het omliggende agrarisch bollenlandschap (ontgonnen duin). Het is langs deze landchappelijke overgang waar Villa IV is gelegen.


Vanuit de context is richting proberen te geven aan de verschijningsvorm van Villa IV. De verkaveling langs de Langevelderlaan en de hiermee brekende verkavelingsrichting van de bebouwing op het landgoed bepalen de oriëntatie van het volume van de villa. Hieruit is o.a. de schuin afgesneden voorgevel een afgeleide.

Met het ophogen van de grond en het zichtbaar maken van het oude duin is de stukje van de landschappelijke overgang en een deeltje historie weer zichtbaar gemaakt.

In de keuze van de pleisterwerk gevel is een verwijzing naar de kalkhoudende bodem welke zeer geschikt is voor bollenteelt, maar ook de kalkzandsteen die hier van oudsher werd gewonnen.  


De Villa heeft twee woonlagen welke zijn te zien als een Bel-etage en een souterrain. De Bel-etage geeft bijna volledig vrij uitzicht en de beleving van de omgeving en elementen zowel in de binnen- als buitenruimte. Het souterrain ligt in het oude duin verscholen en door middel van uitsneden uit het duin liggen de binnen- en buitenruimte van deze woonlaag meer privé en in de luwte. 


De bel-etage ligt 2m boven het straatniveau en zweeft boven het maaiveld. Hier zijn de entree/toilet, woonkeuken met aangrenzende veranda, living, dining en gecombineerde werkruimte/logies met badruimte gesitueerd.

Vanaf de bel-etage geeft het enorme van monumentale proporties gekaderde venster aan de voorgevel vrij uitzicht op het bollenlandschap. Tegelijk is vanuit de keuken een subtiele visuele relatie met de openbare weg behouden door het toevoegen van het duin.

Aan de zijde van het landgoed is vrij uitzicht richting de parkachtige omgeving waar de paviljoens van Jos Bekkers (zoon van voormalig Cuypers Leerling Peter Bekkers) het decor vormen.


Het souterrain ligt volledig verzonken in het voormalig duin. Hier is via een open trap in verlengde van de Bel-etage een hobby/speelruimte gelegen met aangrenzende beschutte buitenruimte. De route vervolgt naar 3 slaapkamers met badkamer en een hoofd slaapkamer met aangrenzende kleed-/badruimte.


De woning is ‘all-electric’, energie neutraal en is in het betonnen casco voorzien van aardwarmte met passieve koeling. De gevel is voorzien van ongeschilderde thermisch gemodificeerde kozijnen (platowood). In de binnenafwerking is het materiaal gebruik zo veel mogelijk beperkt. Zo zijn er geen dekvloeren en vloerafwerkingen, geen stucwerk op plafonds en zeer beperkt stucwerk op de binnenwanden. Er is zijn geen afwerkingen rondom kozijnen en al het toegepaste hout is voorzien van FSC keurmerk. Het aanvullend duinzand op de kavel is vanuit de omgeving (binnen een straal van 1km) gehaald net als de schelpen op alle paden . Alle houten vlonders zijn verduurzaamd met  milieuvriendelijke fluoride behandeling.