DONALD OSBORNE ARCHITECTURE    NIEUWS    BUREAU    PROJECTEN

DOA

2013/10/15 VIDE HUIS opgeleverd.


Met zijn bijzondere verschijning en zeer energie zuinige installatie is deze woning in meerdere opzichten een waardige toevoeging aan de woonwijk Nieuw Leyden te Leiden.


In de vide, centrale plek in de woning is plaats voor zitten, koken, hangen, lezen, spelen, klauteren, vuur maken en dit alles verdeeld over drie plekken in 1 enorme 6m hoge ruimte. Te weten een waar podium, een birdsnest (hangend vogelnest met haard en tv) en het centrum het souterrain met de keuken en eettafel.

Het licht komt in overvloed vanuit ramen die tot bijna 6m hoog in de gevel zitten. Zicht vanuit de vide ruimte op de fraaie hollandse luchten die voorbij trekken zodat je even kan vergeten dat je je in het centrum van Leiden bevindt. Dat is wat een ontwerp van een ruimte kan doen.

Naast dat de woning zeer energie zuinig is door warmtepomp en gebalanceerd ventileren in combinatie met zonnepanelen en een pelletkachel is de gevel van de woning volledig onderhoudsarm. 

De gevel blijft de bijzondere eye catcher in grote zwarte zinken losanges die menig voorbijganger even doen stilstaan.