2011/09/28 Schets Ontwerp uitbreiding grachtenpand te Amsterdam


Een nieuw laag geeft de vrijheid het gebouw te voorzien van een eigentijdse warmteweerstand en daarnaast nieuwe delen (tuinkamer) naadloos aan bestaande architectuur te koppelen.


Over de bewerking van de gevel

Voorgevel: De bestaande gevel aan de Passeerdersgracht handhaven en uitbreidingen in bestaande stijl doen. Dit is het gezicht aan de straat. Om gevel thermisch te verbeteren, binnenkant isoleren. Kozijnen voorzien van voorzetramen aan binnenkant om bestaande karakter te behouden of kozijnen vervangen met een vergelijkbaar profiel met geïsoleerd glas.

Achter- en zijgevel: Een nieuw laag aan gebouw toevoegen die de koppeling tussen bestaand pand en de nieuwe uitbreiding gaat vormen.

De nieuw laag bestaat uit een aan de buitenkant aangebrachte isolatie. Dit kan zijn pleisterwerk op isolatie, maar ook een voorzet kozijn of een nieuw kozijn in deze tweede huid. De verbinding tussen nieuw en oud(bestaand) ontstaat doordat delen van het bestaande gebouw worden bedekt door deze nieuwe laag, andere delen of fragmenten en details onbedekt worden gelaten of omkaderd worden. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat een aantal bestaande kozijnen blijven gehandhaafd en aan buitenzijde worden voorzien van een voorzetraam. Van buiten zien we de nieuw laag/compositie van stuc met voorzetraam.  Van binnenuit het authentieke kozijn.

De nieuw laag geeft de vrijheid het gebouw te voorzien van een eigentijdse warmte weerstand en daarnaast nieuwe delen (tuinkamer) naadloos aan bestaande architectuur te koppelen.

DOWNLOAD SCHETSONTWERP

DONALD OSBORNE ARCHITECTURE    NIEUWS    BUREAU    PROJECTEN

DOA